Vederi de la Sepale/Postcards from Sepale – Silvia Moldovan
30 sep - 05 noi 2022
Deschidere:
Vineri 30 sep, ora 19.00
“Vederi de la Sepale”
Expoziția Silviei Moldovan este o fereastră sinceră și directă înspre o lume în care păsările găsesc un adăpost sigur: Sepale. Expoziția explorează modul în care cunoașterea despre alte specii poate fi dobândită prin observație și comunicată indirect, prin fotografii și video-uri, în cazul de față – despre păsările care și-au găsit refugiul la Sepale,- și de a pune în discuție failibilitatea perspectivelor noastre limitate, precum și relația complicată dintre om și natură, incluzând abordarea noastră problematică și antropocentrică în interacțiunile cu animalele.
Lucrările sale surprind subtil viața intimă a păsărilor, prin ochiul fin al observatorului care anulează centralismul uman, lăsând loc unei analize exhaustive de identificare a unor legături simbiotice între specii, ce permite noi posibilități de co-existență. Unul dintre obiectivele principale este de a genera o instalație integrativă, ce oferă spațiu atât contemplării, cât și speculației asupra rolului pe care păsările îl au (cu precădere porumbeii), atât în ecosistemul urban, cât și în cel al unui adăpost pentru animale. Este, în același timp, o descriere realistă a unei situații “observabile”, dar greu detectabile la o primă citire, care dă naștere unui dialog între actori/actanți multipli, fie ei umani sau non-umani. Un dialog în care semnificația și inteligibilitatea sunt esențiale, în care interpretările dispar, iar imaginea-monadă vine cu întregul arsenal/vocabular vizual de care avem nevoie pentru a decripta un mesaj simplu și evident.
“Vederile” nu sunt, însă, doar “vești” pe care porumbeii de la adăpost le transmit către noi de la o distanță sigură (pentru ei), ci instanțe ale normalității și ale unei existențe lipsite de amenințările/capcanele umane, care ne fac să privim dintr-o altă perspectivă “pericolul” pe care l-ar reprezenta aceștia pentru oraș. O inversare a rolurilor și o reconfigurare a polilor de putere stă la baza acestei expoziții menite să genereze noi feluri de a privi și de a gândi modul în care ne raportăm la natură – ca fiind parte din ea – într-un raport total egalitarist cu celelalte specii. (Mirela Stoeac-Vlăduți, curator).
Artist statement:
Te𝑚𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑒𝑙𝑒 𝑠𝑒 𝑙𝑒𝑎𝑔𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎̆, 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒, 𝑖𝑚𝑝𝑎𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑜𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑎𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎 𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒𝑙𝑜𝑟, 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒, 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖. 𝑁𝑢 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑒𝑠𝑐 𝑠𝑖𝑚𝑏𝑜𝑙𝑢𝑟𝑖, 𝑛𝑢 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑒𝑠𝑐 𝑚𝑒𝑡𝑎𝑓𝑜𝑟𝑒. 𝐿𝑢𝑐𝑟𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑚𝑒𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑒𝑥𝑎𝑐𝑡 𝑐𝑒𝑒𝑎 𝑐𝑒 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒 𝑖𝑚𝑎𝑔𝑖𝑛𝑒𝑎, 𝑡𝑖𝑡𝑙𝑢𝑙 𝑠𝑎𝑢 𝑡𝑒𝑥𝑡𝑢𝑙 𝑎𝑑𝑖𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠̦𝑖 𝑛𝑢 𝑎𝑢 𝑛𝑖𝑚𝑖𝑐 𝑟𝑒𝑙𝑖𝑔𝑖𝑜𝑠 𝑖̂𝑛 𝑒𝑙𝑒. 𝑇𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑎𝑚𝑏𝑖𝑔𝑢𝑒, 𝑑𝑖𝑛 𝑎 𝑐𝑎̆𝑟𝑜𝑟 𝑖𝑚𝑎𝑔𝑖𝑛𝑒, 𝑡𝑖𝑡𝑙𝑢 𝑠𝑎𝑢 𝑡𝑒𝑥𝑡 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑖𝑒𝑠𝑒 𝑐𝑙𝑎𝑟 𝑚𝑒𝑠𝑎𝑗𝑢𝑙 𝑠𝑎𝑢 𝑠𝑢𝑏𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙, 𝑎𝑢 𝑎𝑝𝑎̆𝑟𝑢𝑡 𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟-𝑜 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑎𝑏𝑠𝑢𝑟𝑑 (𝑐𝑎 𝑟𝑒𝑎𝑐𝑡̦𝑖𝑒 𝑙𝑎 𝑙𝑢𝑚𝑒𝑎 𝑖̂𝑛𝑐𝑜𝑛𝑗𝑢𝑟𝑎̆𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑙𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑟𝑖𝑎 𝑠𝑒𝑟𝑖𝑜𝑧𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒) 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑖𝑛 𝑣𝑖𝑠𝑒.
𝑆𝑢𝑛𝑡 𝑛𝑎̆𝑠𝑐𝑢𝑡𝑎̆ 𝑙𝑎 28 𝑖𝑢𝑙𝑖𝑒 1983 𝑖̂𝑛 𝑆𝑎̂𝑛𝑛𝑖𝑐𝑜𝑙𝑎𝑢 𝑀𝑎𝑟𝑒, 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑎. 𝐷𝑖𝑛 2008 𝑝𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑖̂𝑛 2013 𝑎𝑚 𝑠𝑡𝑢𝑑𝑖𝑎𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑑𝑟𝑢𝑙 𝐹𝑎𝑐𝑢𝑙𝑡𝑎̆𝑡̧𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝐴𝑟𝑡𝑒 𝑠̧𝑖 𝐷𝑒𝑠𝑖𝑔𝑛 (𝑈𝑛𝑖𝑣𝑒𝑟𝑠𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑉𝑒𝑠𝑡, 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̧𝑜𝑎𝑟𝑎) 𝑝𝑖𝑐𝑡𝑢𝑟𝑎. 𝑇𝑟𝑎̆𝑖𝑒𝑠𝑐 𝑠̦𝑖 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑒𝑧 𝑖̂𝑛𝑡𝑟-𝑢𝑛 𝑎𝑑𝑎̆𝑝𝑜𝑠𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑎̆𝑠𝑎̆𝑟𝑖, 𝑖̂𝑛 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑝𝑖𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑒𝑖: 𝑆𝐸𝑃𝐴𝐿𝐸 𝐵𝑖𝑟𝑑 𝑆𝑎𝑛𝑐𝑡𝑢𝑎𝑟𝑦
Expoziția face parte din programul “Sci-art your life!” care și-a propus, alături de alte direcții majore, promovarea studenților sau absolvenților din cadrul facultăților cu profil artistic sau tehnic și crearea unor puncte de contact și de dialog între aceștia. Pe parcursul expoziției vor avea loc evenimente dedicate și întâlniri pe care le vom anunța din timp.
Evenimentele propuse în cadrul 𝕊𝕔𝕚-𝕒𝕣𝕥 𝕪𝕠𝕦𝕣 𝕝𝕚𝕗𝕖! explorează diverse zone epistemologice, de la experimentul științific la cel artistic, de la modelele de construcție arhitecturală la cele structural-sociale.
Organizatori:
Curator al programului: Mirela Stoeac-Vlăduți
Graphic design: Josepha Blanchet
Organizator: META Spațiu
Partener strategic: Universitatea Politehnica Timisoara
Finanțatori: AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), Consiliul Judeţean Timiş
Parteneri: Sepale, Revista ARTA, Revista Zeppelin, FEEDER.ro, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT
Notă:
𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝐹𝐶𝑁. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.
𝐴𝑐𝑡̧𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦, 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑇𝑖𝑚𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 2022.