Uncanny Order
16 - 30 iunie '23
Orar vizitare:
Ma – Sa, 12.00 -18.00
Artist:
Floriama Cândea, Claudia Chiriță, Cătălin Crețu
Curator:
Mirela Stoeac-Vlăduți
O ordine stranie care se instaurează în mod spontan și pe care o numim sincronicitate este leit-motivul proiectului Uncanny Order. Fie ca vorbim de populații de insecte pulsând vizual sau sonor la unison, de trilioane de atomi care emit fotoni cu aceeasi frecventă, de celulele cardiace din inimile noastre sau de comportamente sociale de grup, natura pare să aibă o tendință către această ordine. Uncanny Order este un proiect de cercetare artistică concentrat pe procesul de prelucrare în timp real a datelor pentru a crea lucrări artistice vizuale și interactive, oferind participanților posibilitatea de a asista la apariția tiparelor și de a explora dinamica complexă a haosului.
Teoria haosului reprezintă un domeniu de cercetare al sistemelor dinamice nelineare care este larg cunoscut și adesea înțeles în imaginarul colectiv ca o teorie deterministă, caracterizată prin paradoxuri și recursivitate. Această teorie are o multitudine de aplicații care stau la baza tehnologiilor cu care interacționăm în prezent, precum interfețele om-computer și mediul digital. Haosul descrie atât structuri complexe și principii ale lumii naturale cât și modele matematice care se referă la dinamica sistemelor iterative nelineare și care sunt fundamentale pentru reprezentările vizibile, imaginea generativă și sunetul generativ. Chiar dacă haosul este adesea descris ca fiind „aleatoriu”, acesta este în realitate supus unor reguli matematice stricte, care derivă din ecuații.
Echipa de artiști formată din Floriama Candea, Claudia Chiriță și Cătălin Crețu, împreună cu programatorul Cristian Bălaș și cercetătorii Marian Zamfirescu și Ionuț Andrei Relu, se concentrează asupra unor modele matematice ale sistemelor dinamice care stau la baza fenomenelor naturale, biologice și fizice. Aceștia creează instalații artistice bazate pe aceste modele, oferind publicului ghidajul necesar pentru a interacționa cu obiecte care includ dispozitive electronice ce folosesc algoritmi de randomizare și optimizare combinatorie, în scopul de a recrea situații de sincronie. Prin prezența și interacțiunea cu aceste instalații, publicul devine parte activă în provocarea unor perturbări ale condițiilor inițiale, determinând schimbări în comportamentul lucrărilor de artă permițându-le să urmeze căi neașteptate și imprevizibile.
Comunicare: Anca Spiridon | Project manager: Adrian Moleeavin |Grafica: Graphomat
Organizatori: Asociația Qolony -Colonia pentru artă și știință, MV Sci-art Center
Parteneri: Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române, Universitatea Politehnica Timișoara
Parteneri Media: Radio România Cultural, Radio București FM, Radio Timișoara, IQads, Spotmedia, B365.ro, TION, Știri de Timișoara, LIFE.ro, Mindcraft Stories, Observator Cultural, Revista Golan, Curatorial, Zeppelin, The Institute, Modernism, Happ.ro, Munteanu, Agenda, Gonext, Empowerartists
Uncanny Order este un proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
𝐌𝐕 𝐬𝐜𝐢-𝐚𝐫𝐭 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐞𝐫
Timișoara, Bd. Mihai Viteazul nr. 1
www.metacontemporary.ro
contact@metacontemporary.ro
Timișoara, Bd. Mihai Viteazul nr. 1
www.metacontemporary.ro
contact@metacontemporary.ro