ProgramExpozitieGravity by Josépha Blanchet

Gravity by Josépha Blanchet

Casa Artelor – str. Augustin Pacha 8

Oct 2017

Artist: Josépha Blanchet
Performer: Olga Török
Performance opening session: Pedro Aurelian
Curator: Mirela Stoeac-Vlăduți

GRAVITY – instalație video a artistei Josépha Blanchet

Explorarea vizuală este un proces activ și dinamic de cunoaștere a lumii. Factorii contextuali și personali îl influențează, iar ideea de spațialitate devine ea însăși un participant activ în dezvoltarea acestuia. Acest lucru devine evident când ne gândim la modul în care ființa umană se raportează la spațiul interior și la cel exterior, la experiențele pe care le acumulează și la relațiile pe care le construiește.

Plasând corpul uman într-un mediu situat “în afara lumii”, într-o zonă fără gravitație, o lume abstractă, într-un spațiu fără spațiu, artista franceză multiplică ideea de relaționare a ființei cu ceea ce (nu) o înconjoară, provocând privitorul să analizeze el însuși posibilitatea existenței proprii într-o dimensiune metafizică. Omul se află, întotdeauna, într-un spațiu cunoscut alături de alte entități pe care le poate întâlni de-a lungul existenței sale.

Josépha Blanchet interoghează această posibilitate. A existenței ființei umane într-un spațiu negativ, nedescoperit încă, posibil, dar improbabil la nivelul percepției. Un spațiu în care materialitatea, relaționarea sau contextualizarea dispar, pentru a descoperi ființa prin intermediul mișcării. Ontologia mișcării devine cheia de descifrare a esenței umane, iar ritmul vizual și sonor stabilit de artistă creează o punte între spațiul său interior (devenit exterior prin proiecția video) și spațiul exterior al spectatorului (ce urmează să devină interior). Spațiul este un moment fundamental al lumii reale, nimic din ceea ce există nu este în totală “singurătate”, totul izvorăște dintr-o serie de conexiuni spațiu-timp. Or tocmai aceasta este (im)posibilitatea pe care artista o provoacă. Dorința de a pune ființa umană în eventualitatea lipsei tuturor acestor factori, pentru a crea un spațiu non-spațiu destinat unei libertăți totale, în care corpul uman devine un nexus de posibilități, iar mișcarea este cea care dictează experiențele.

Josépha Blanchet s-a născut în 1985, la Toulouse (Franța) și a absolvit, în anul 2010, Universitatea de Arte din Toulouse – specializarea pictură. Practica sa artistică este orientată spre video și fotografie, deși tehnica picturală încă transpare în lucrările sale, care au în centru figura umană și modul în care corpul omenesc este reprezentat în raport cu lumea exterioară, dar și cu cea interioară, arta sa situându-se la limita dintre oniric și real, într-o succesiune vibrantă de imagini.

Notă:  

Intrare gratuită

 

Organizator:  

Organizatori: META Spatiu, Fundația Herczeg, Casa Artelor – Directia Judeteana pentru Cultura Timis
Parteneri: PrintPress, Casa de Cultura a Studentilor Timisoara, Universitatea de Vest din Timisoara

Scroll up Drag View