ProgramExpozitieEverything I touch | Uliana Gujuman

Everything I touch | Uliana Gujuman

MV sci art
Timișoara – Bld. Mihai Viteazu nr. 1, Căminul 1MV

10 aug- 21 sept '23

Orar vizitare:
Ma – Sa, 12.00 -18.00

Artist: 

Uliana Gujuman

Curator:

Mirela Stoeac-Vlăduți

Everything I touch” dezvăluie parcursul artistic al Ulianei Gujuman prin lumea fertilă a plantelor – o ipoteză pentru a construi o nouă realitate inspirată de natură. Lucrările artistei transcend granițele peisajului tradițional, invitându-i pe spectatori să pășească într-o lume alternativă de juxtapuneri neobișnuite, distorsiuni și inversări ale elementelor naturale.
În centrul practicii sale se află o dorință profundă de a explora tărâmurile ascunse ale existenței, unde dimensiunile imperceptibile se împletesc cu realitatea perceptibilă.
Peisajele înfățișate în aceste picturi nu sunt reprezentări ale lumii tangibile, ci mai degrabă o invitație la o nouă dimensiune a percepției. Infuzând fiecare lucrare cu detalii discrete ale unor elemente ficționale, artista angajează cele mai profunde nivele ale creativității și manifestă o pictură abundentă de narațiuni enigmatice care captivează privitorul.
Uliana Gujuman este un profesionist desăvârșit al picturii în ulei pe pânză, folosind cu măiestrie acest mediu tradițional pentru a da viață peisajelor suprarealiste. Complexitatea tehnicii este evidentă în pensulațiile delicate care formează ierburile colosale și figurile minuscule, creând un joc hipnotizant de proporții și perspective. Abilitatea artistei de a îmbina realismul cu magia imprimă operelor o alură atemporală, evocând ecouri ale minunilor literare găsite în „Un veac de singurătate” al lui Gabriel Garcia Marquez. Această amintire emoționantă a aprins imaginația din copilărie a artistei, evocând viziuni ale unor lumi neexplorate dincolo de fațada pădurii. Astăzi, universul vegetal fantastic pe care îl pictează artista devine un pretext pentru a căuta ce se află dincolo – un tărâm al reveriei, al meditației și al povestirii imaginative.
Lucrările din expoziție abordează teme legate de inversarea proporțiilor, provocându-i pe privitori să contemple misterele creșterii și forțele ascunse care ne modelează realitatea. Printre plantele supradimensionale și figurile de mărimea unei furnici, personajul mitologic al artistei prinde viață, deschizând ușile către tărâmurile suprarealului și fantasticului.
Fiecare pânză este o invitație la o călătorie dincolo de aparențe, permițând imaginației să umble liber și să pătrundă în adâncurile unor dimensiuni nevăzute. Expoziția este o dovadă a dedicării artistei de a crea o nouă realitate – o realitate în care natura, visele și enigmaticul se împletesc într-o demonstrație uluitoare de măiestrie artistică.
 
Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Evenimentul face parte din programul Sci-art your life!, parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.
Program co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. 
 
𝐌𝐕 𝐬𝐜𝐢-𝐚𝐫𝐭 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐞𝐫
Timișoara, Bd. Mihai Viteazul nr. 1
www.metacontemporary.ro
contact@metacontemporary.ro
Scroll up Drag View