ProgramExpozitieFUTURE ECOLOGIES

Timișoara – Bld. Mihai Viteazu nr. 1, Căminul studențesc 1MV

10 iun - 10 oct / 2023

s
Lloyd Beak

Artist

s
Yoko Nan

Artist

s
Chris Winter

Artist

META Spațiu lansează programul FUTURE ECOLOGIES

Dedicat noii paradigme climaterice, sociale, culturale și artistice în care ne regăsim și la care suntem în curs de adaptare, ca indivizi, ca societate și la nivelul întregii omeniri. Proiectul urmărește tema centrală a adaptării la cele două aspecte majore ale schimbării: pe de o parte urgența climaterică, prin lucrări dedicate interacțiunii omului cu natura, și rezultatelor pozitive sau negative ale acestor interacțiuni, și, pe de cealaltă parte, transformarea socială și evoluția inevitabilă și necesară a modului în care se articulează interacțiunea dintre produsul artistic și public, artist și curator, cultură și societate, prin fluidizarea și extinderea spațiului expozițional înspre spații alternative. Pornind de la premisa că arta este, prin definiție, un intermediar între idee și public, expoziția va aduce un nucleu de artiști români preocupați de ecologism în general, și de noua paradigmă a evoluției – definită ca antropocentrism.

Proiectul constă într-o cercetare artistică și activități de producție ce susțin promovarea artei în relație cu natura si schimbarile de paradigmă. În contextul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, proiectul devine un element important atât prin reputația artiștilor, curatorilor și experților din proiect, cât și prin tematica propusă.

Într-un context în care însăși existența planetei este permanent compromisă din cauza acțiunilor nocive ale omului, proiectul expozițional se adresează nevoii colective de redefinire a rolului nostru ca parte a unui întreg și de identificare a noi modele de coabitare prin regândirea limitării ființei umane și acceptarea hibridității în toate formele ei.

No posts were found for provided query parameters.

Eveniment din program | 30 mai - 01 sept '23

Expoziția EXPANDED NATURE

Expoziția Expanded Nature își propune să exploreze creativ, din perspectivă contemporană, relațiile noastre tot mai extinse cu natura, consemnând evoluția peisajului și a mediului ambient, analizând temerile noastre legate de degradarea mediului, schimbările climatice și dezastrele naturale provocate de intervenția umană.

Organizatori:

Partener strategic:

Proiect finanțat de:

Organizatori: META Spatiu & SEPALE

Parteneri: Casa Artelor – Directia Judeteana pentru Cultura Timis, Forumul cultural austriac, kinema ikon, 12-14 contemporary, Complexul Muzeal Arad, Calpe, Prospero

Partener strategic: Universitatea Politehnică din Timișoara

Proiect cofinanțat de: AFCN

Video: reVoltaire

Sound: Social Networks Apocalypse by Humanfobia (attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)

Artwork: detaliu „Breathing plastic” – Andreea Medar, shoot by Medar Mihai

𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝐹𝐶𝑁. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.

MV sci-art este un centru de artă contemporană și știință fondat de META Spațiu și Universitatea Politehnica din Timișoara, cu scopul de a genera colaborări transdisciplinare, dialog și proiecte intersecționale între diversii arii de expertiză și interes.

META Spațiu (activă din 2016) dezvoltă proiecte de artă contemporană ce sprijină și prezintă lucrările unor artiștil români și internaționali, cu intenția de a oferi o perspectivă pătrunzătoare asupra scenei artistice din Europa Centrală și de Est. Până în anul 2022, când s-a mutat într-un spațiu propriu, META Spațiu a operat ca un spațiu de artă eteric, ,,parazitând” alte spații – muzee, galerii, spații publice – cu scopul de a dezvolta colaborări, pe termen mediu și lung, cu alte entități artistice și de a contribui activ la promovarea artei și artiștilor contemporani în diverse contexte.

Universitatea Politehnica din Timișoara, din anul 1920 când a fost fondată și până în prezent, a crescut constant datorită efortului și dedicației academicienilor remarcabili, generațiilor de studenți deosebiți și suportului societății și mediului de afaceri. UPT este formată din 10 facultăți și se mândrește cu peste 135.000 de absolvenți, fiind orientată către domeniul practic al activităților inginerești și antreprenoriale, în concordanță cu tradițiile economice regionale și cu exigențele impuse de parametrii avangardei tehnice europene, completat de noi valențe în domeniile administrației, comunicării și relațiilor publice. Excepționala activitate științifică și de cercetare, alături de calitatea procesului de învățământ, fac din Universitatea Politehnica Timișoara, cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul României, un loc minunat pentru a studia și o rampă de lansare ideală pentru o carieră de succes.

Notă:
  • Evenimentul va fi organizat cu respectarea măsurilor de prevenție Covid în vigoare
  • Vernisajul va avea loc joi, 5 august, între orele 19.00 – 23.45

Scroll up Drag View