ProgramExpozitieIncidents of soft care | Alexandra Boaru

Incidents of soft care | Alexandra Boaru

Timișoara – Bld. Mihai Viteazu nr. 1,
Căminul studențesc 1MV

30 sep - 12 noi 2022

Deschidere:
Vineri 30 sep, ora 19.00

Alexandra Boaru

Am încercat să mă ating pe mine cu tot sinele tău. Să ne sincronizăm. O chestiune tactilă a atingerii nu este obligatorie, întrucât copurile noastre se conțin deja unul pe celălalt și nu pot fi separate fără a condamna la inexistență pe unul dintre noi.  Cu oxigenul pe care îl produci, extremitățile tale sunt infinite, așa cum ești în mama mea, sora mea și în mine. Ești în jur, nevăzut, ca un DumnezȚeu. În timp ce plămânii mei absorb oxigenul pe care îl oferi, eu ce îți dau în schimb? Expirația mea. Îți ofer ceva folosit de care nu mai am nevoie.

Tot eul meu e aici și acum; dar eul tău este pretutindeni, mort, viu, în așteptare. Ai o multitudine de forme de agregare… hârtie, cărbune, scaun, haine, alimente, medicamente… Cum pot să concurez cu tine și chiar să ajung să te cunosc când tu, ești în respirația mea? 

Starea ta de a fi nu vine ca urmare a unui proces de evoluție bine orchestrat, ci, mai degrabă, din felul în care mă ții în viață fără să te pierzi pe tine. Este destul din tine, dar prea mult din mine. Mă simt prea umană când mă gândesc cât de inutil complicată este ființa mea”.

Ghid Audio

(Ro & Eng)

Incidents of soft care

În expoziția “Incidents of soft care”, artista Alexandra Boaru prezintă o serie de fotografii analogice, obiecte și o instalație in situ (ce urmează să fie realizată chiar în timpul vernisajului), care are ca temă centrală hibridizarea dintre plante și părul feminim, folosită ca metaforă și substanță pentru un proces necesar transcenderii între diferite specii. Atât prin structura, cât si prin funcțiile sale, părul este un organ viu, care ia naștere dintr-un germen. Celulele se înmulțesc, germenele se dezvoltă, capătând forma unei sfere goale în interior. În interiorul celulei vegetale există, însă, numeroase organite, care îndeplinesc diverse funcții necesare supraviețuirii plantei. 

Pe linia filosofiei speculative, pe care o regăsim în întreaga operă a Alexandrei Boaru, o hibridizare de acest tip – în care celula vegetală devine germene pentru foliculul de păr – este nu doar un statement personal, ci un proces neo-alchimic absolut necesar experimentului artistic cu care aceasta operează. Oricât de absurdă ar părea această ipoteză ea nu este, de fapt, decât o consecință firească de reîntoarcere la conceptul de natură (fie ea umană sau non-umană), în care tema centrală este relația dintre om și mediul înconjurător, într-un moment marcat de un fragil echilibru între forțe (sociale, politice, de mediu etc). Răspunde, în același timp, clivajului obsesiv formulat și de filosoful și antropologul francez Bruno Latour: “Natură/Cultură”, într-o manieră sensibilă și conceptuală. 

Natura, privită drept realitate obiectivă non-socială, este conceptualizată, trecută prin filtrul propriei trăiri artistice, internalizată și reconstruită într-o viziune nouă, antagonică și care vine să contrazică paradigmele limitative de tip “om vs. natură”. Procesul de hibridizare este fluid și integrativ, putem spune că Alexandra “colaborează” cu plantele pentru a dezvolta, “împreună” un nou tipar de “a fi în lume”. Acolo unde modernitatea folosește clasificarea și categorisirea, post-modernitatea caută metode noi de “dezvățare” a acestora, o manieră care să anuleze categoriile și dinstancția de clasă, de identificare a trăsăturilor comune – plantele drept agenți activi ai mediului, care răspund și comunică cu stimuli din jurul lor – atingere, lumină. Anulând paradigma ființei umane situate în centrul lumii, și mergând pe similitudini, este mai mult decât evident de ce artista a ales părul feminin pentru acest această relație simbiotică păr – plantă. Și, la fel de evident, de ce întreaga sa operă explorează și operează sub auspiciile unui experiment imaginativ profund orientat spre simbioză, hibridizare și infinite posibiltăți de (meta)transformare.  [Mirela Stoeac-Vlăduți, curator]

Artist:  

Alexandra Boaru este o artistă multidisciplinară, lucrările sale incluzând fotografie, performance sau video. Practica sa artistică abordează conceptul de “ființă umană” și impactul acestuia în lumea exterioară, asupra altora sau sie înseși. Una dintre temele recurente ale operei sale este explorarea granițelor dintre uman și non-uman, folosindu-se de propriu drept obiect și subiect de lucru. Devine, astfel, atât observator cât și subiect de observație. Abordarea sa poate fi deseori descrisă ca poetică, fiind influențată de litera secolului ’20 și de conceptualismul anilor ’70.

Expoziția face parte din programul “Sci-art your life!” care și-a propus, alături de alte direcții majore, promovarea studenților sau absolvenților din cadrul facultăților cu profil artistic sau tehnic și crearea unor puncte de contact și de dialog între aceștia. Pe parcursul expoziției vor avea loc evenimente dedicate și întâlniri pe care le vom anunța din timp.

Evenimentele propuse în cadrul 𝕊𝕔𝕚𝕒𝕣𝕥 𝕪𝕠𝕦𝕣 𝕝𝕚𝕗𝕖! explorează diverse zone epistemologice, de la experimentul științific la cel artistic, de la modelele de construcție arhitecturală la cele structural-sociale.

Organizatori:  

Curator al programului: Mirela Stoeac-Vlăduți
Graphic design: Josepha Blanchet

Organizator: META Spatiu
Partener strategic: Universitatea Politehnica Timisoara
Finanțatori: AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), Consiliul Judeţean Timiş
Parteneri: kinema ikon, Revista ARTA, Revista Zeppelin, FEEDER.ro, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT

Notă:  

𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑜𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝐹𝐶𝑁. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.

𝐴𝑐𝑡̧𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦, 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑇𝑖𝑚𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 2022.

Scroll up Drag View