ProgramExpozitieJosépha Blanchet l Les lacs sont les reflets de nos rêves l META Spațiu gallery opening

Josépha Blanchet l Les lacs sont les reflets de nos rêves l META Spațiu gallery opening

Timișoara – Bld. Mihai Viteazu nr. 1

19 mai - 01 iul 2022

Deschidere:
19.00

Artist: 

Josépha Blanchet, Cosmin Haiaș, Mălina Ionescu, Andreea Medar, Silvia Moldovan

Curator:  

Mirela Stoeac-Vlăduți

s
Lloyd Beak

Artist

s
Yoko Nan

Artist

s
Chris Winter

Artist

Suntem încântați să vă invităm la expoziția inaugurală a galeriei de artă contemporană META Spațiu, “Les lacs sont les reflets de nos rêves” (,,Lacurile sunt reflecțiile visurilor noastre”) a artistei franceze Josépha Blanchet.

Expoziția, compusă dintr-o serie de imagini fotografice și lucrări video, cercetează teme legate de transformările inerente și de inversia structurilor și suprafețelor. Inversia notabilă este, desigur, figura feminină nu ca obiect sexual fetișizat, ci ca subiect în conflict, ce plutește și agonizează într-un spațiu lipsit de gravitație. Prin îmbinarea a numeroase perspective și tărâmuri spațiale într-unul singur, artista prezintă corpul feminin prins în numeroase realități paralele, de la peisaje pastorale la împrejurimi pustii.

Suprafața fotografică este, de fapt, o imagine pictorială pătrunzătoare, construită în straturi intense ce oferă tridimensionalitate imaginii și o perspectivă profundă. Josepha prezintă aceste juxtapoziții cu conștiință de sine, folosind straturi digitale în aceeași manieră pe care o folosește și în pictură, explorând și disipând limitele fragile ce separă pictura de fotografie și video. Fiecare scenă figurativă spectrală e bogată atât în informație afectivă cât și în abordare structurală, și totuși zăbovește melancolic în ambiguitate și ambivalență estetică.

𝐉𝐨𝐬𝐞́𝐩𝐡𝐚 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜𝐡𝐞𝐭 (1985, Franța) a absolvit Beaux Arts în anul 2010 la secția Pictură. Practica ei artistică se concentrează pe lucrări video și fotografie, însă tehnica picturală îi marchează încă opera. Explorând lumea înconjurătoare, în relație cu propria sa lume interioară într-o manieră introspectivă și autoreferențială, conectează motivele realului și oniricului, ale obiectivului cu imaginarul în scenele narative, lăsând însă suficient spațiu observatorilor pentru interpretări proprii.

𝐌𝐄𝐓𝐀 𝐒𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮 (activă din 2016) dezvoltă proiecte de artă contemporană ce sprijină și prezintă lucrările unor artiștil români și internaționali, cu intenția de a oferi o perspectivă pătrunzătoare asupra scenei artistice din Europa Centrală. Până în anul 2022, când s-a mutat într-un spațiu propriu, META Spațiu a operat ca un spațiu de artă eteric, ,,parazitând” alte spații – muzee, galerii, spații publice – cu scopul de a dezvolta colaborări, pe termen mediu și lung, cu alte entități artistice și de a contribui activ la promovarea artei și artiștilor contemporani în diverse contexte.

𝐌𝐕 𝐬𝐜𝐢-𝐚𝐫𝐭 este un centru de știință și artă contemporană fondat de Universitatea Politehnică din Timișoara și META Spațiu, care își propune să genereze descoperire, dialog și colaborare transdisciplinară.

Notă:  

Evenimentul face parte din Noaptea Albă a Galeriilor Timișoara

 

Organizatori:  

Organizatori: META Spațiu Timișoara & MV sci-art

 

Scroll up Drag View