ProgramArtist talkȘtefan Bertalan și Școala de Arhitectură

Ștefan Bertalan și Școala de Arhitectură

MV sci art
Timișoara – Bld. Mihai Viteazu nr. 1, Căminul 1MV

11 mai '23

Începând cu ora 18.00

Artist: 

Lia Perjovschi

Vă invităm la un nou eveniment din META FORUM al programului Sci-art your life!, care constituie o serie de conferințe, prezentări, art-talk-uri și workshop-uri dedicate pedagogiilor interdisciplinare, care au la bază intersecția dintre știință și artă.
Prezentarea Ștefan Bertalan și Școala de Arhitectură de la Timișoara a arhitectului și profesorului universitar Vlad Gaivoronschi se focusează pe activitatea didactică a artistului Bertalan.
 
„Pentru Ștefan Bertalan arhitectura nu erau zidurile, acoperișul etc., ci energiile, procesele, acțiunile ce se petreceau în cadrul spațiului. Referințele teoretice veneau în primul rând dinspre artiștii de la Bauhaus, Klee, Itten, alături de celelalte dinspre cibernetică, bionică, matematică, structuralism, semiotică, fizică sau psihologie. Am învăţat de la el de la limbajul formelor şi al culorii la cel al naturii. Am experimentat după Leonardo. Am aflat despre Buckminster Fuller şi am exersat geometrii spiralate. Pedagogia sa în cadrul Secţiei de Arhitectură de la Facultatea de Construcţii din Timişoara din anii ’70 a fost total nonconformistă, experimentală. Berţi nu umbla cu ocolişuri, nici nu ni se adresa într-o limbă de lemn… Nu putea fi politicos, era mereu incisiv, dar şi suspicios. De fapt, era de o sinceritate debordantă şi aştepta de la interlocutorii săi acelaşi comportament. În nici o facultate sau institut de arhitectură din România acelor ani nu a existat o experienţă pedagogică similară aceleia iniţiată şi practicată de Ştefan Bertalan. Pentru noi, cei din Timişoara, el a fost cel ce a făcut diferenţa” – 𝐕𝐥𝐚𝐝 𝐆𝐚𝐢𝐯𝐨𝐫𝐨𝐧𝐬𝐜𝐡𝐢
 
 
Evenimentul face parte din programul 𝑆𝑐𝑖-𝑎𝑟𝑡 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑙𝑖𝑓𝑒!
𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝐹𝐶𝑁. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.
𝐌𝐕 𝐬𝐜𝐢-𝐚𝐫𝐭 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐞𝐫
Timișoara, Bd. Mihai Viteazul nr. 1
www.metacontemporary.ro
contact@metacontemporary.ro
Tel: 0758 014 015
Scroll up Drag View