Sorin Ciutacu: Ludwig Wittgenstein Filosofie * Estetică * Etică

Sorin Ciutacu: Ludwig Wittgenstein Filosofie * Estetică * Etică

7 decembrie 2018 | Calpe Gallery – str. Hector nr.1 (Bastion Theresia)

Interval orar: 19.30-21.00

Detalii eveniment:

Sorin Ciutacu

Cuvânt de introducere: Mirela Stoeac-Vlăduți

Sorin Ciutacu, profesor de filozofie la Universitatea de Vest din Timișoara, invitat în rezidența META Camp pentru a vorbi despre Ludwig Wittgenstein, va fi prezent în cadrul expoziției Offline, la Calpe Gallery, vineri, 7 decembrie 2018, de la ora 19:30, pentru a discuta despre filosoful austriac și impactul gândirii wittgensteiniene asupra post-modernismului.

Va fi o seară relaxată, cu proiecții video și discuții libere și antrenante despre una dintre probleme centrale ridicate de Ludwig Wittgenstein în scrierele sale: ”Sunt etica și estetica unul și același lucru?” și cum se repercutează această întrebare asupra modului în care înțelegem arta contemporană.

Crearea unei opere de artă începe cu o idee, o experiență emoțională intimă, iar pictura, muzica, poezia, dansul sau orice formă artistică devin un simbol al acelei experiențe. Drept rezultat al acestui model, nu ne uităm la creație pur și simplu, ci căutăm ”semnificantul emoțional” al acesteia. Forma fizică a operei de artă devine o dovadă a semnificației estetice intrinsece, iar scopul nostru este de a interpreta această semnificație.
Wittgenstein face distincția dintre tranzitiv/intranzitiv și pare că ar susține poziția conform căreia arta este intranzitivă. Dacă arta este intranzitivă, întrebarea ”Ce reprezintă această lucrare de artă?” nu mai necesită explicații, deoarece nimic în afara obiectului în sine nu poate fi descris.
Vă invităm să participați la evenimentul de vineri pentru a dezbate împreună cu Sorin Ciutacu toate aceste chestiuni filozofice și cum ne pot ele ajuta (sau încurca) în înțelegerea unei opere de artă.

 


 

Organizatori: META Spatiu

Next project
Scroll up Drag View