Povestea de pe geam | #stART | Ateliere de artă contemporană

Povestea de pe geam | #stART | Ateliere de artă contemporană

Eveniment online

Interval orar: 14 octombrie 2020 ora 08.00 – 28 octombrie 2020 ora 07.00

Detalii eveniment:

Coordonator atelier: Mălina Ionescu & Andreea Medar

#stART este o serie de ateliere educaționale propuse și adaptate de galeria de artă contemporană META Spațiu, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, pentru mediul online și susținute de artiștii invitați în proiect.

Primul dintre aceste ateliere este susținut de Mălina Ionescu și Andreea Medar și este inspirat de lucrările realizate de cele două artiste în cadrul proiectului lor comun ᎒ᚗ~ㆨ꒿ ꕇ꒿ʭᦔ꒿ care s-a desfășurat în perioada carantinei. Parte din lucrările realizate atunci au avut ca subiect central fereastra – unicul contact cu lumea de afară.
Pe acest mediu transparent pot fi suprapuse nenumărate povești, personaje și decorațiuni, având ca fundal peisajul pe care îl vezi pe fereastră. Atelierul poate fi distractiv și în familie sau în echipă, poate fi interesant să explorați împreună cu prietenii sau famila modul în care se de dezvoltă și comunică ideile în cadrul unui proiect comun, și ce poate însemna o astfel de colaborare.

Mălina Ionescu este artist vizual, curator și coordonator de ateliere educaționale. Trăiește și activează la București.
Andreea Medar este artist vizual și coordonator de ateliere pentru copii. Trăiește și activează la Târgu Jiu și Timișoara.

 

Povestea de pe geam

De ce avem nevoie: o fereastră, carioci sau markere nepermanente, bandă dublu adezivă, foarfecă, hârtie, creioane. Dacă este nevoie, poți cere ajutorul unui adult.
Alege-ți o fereastră din casă. Poate fi fereastra ta preferată sau dimpotrivă, cea pe care te uiți cel mai rar. Observă peisajul, cerul, clădirile din jur. Ce ai modifica la acest peisaj dacă ai putea? Cum ai colora clădirile, câți copaci sau flori ai adăuga, ce păsări ți-ai dori să vezi pe cer? Imaginează-ți cum ar arăta bucata aceasta de peisaj dacă dintr-o data ar apare personajele tale preferate, baloane, nave spațiale, vrăjitoare sau turnuri. Pe sticla geamului, desenează ceea ce-ți imaginezi, cu carioca sau markerul (nepermanent, este foarte important, pentru a nu fi dificil de curățat ). Încearcă să nu îți schimbi poziția pe toată durata desenului.

Dacă dorești, poți face desenele pe hârtie sau carton, și le poți apoi lipi pe geam.
Poți face mai multe desene, de exemplu cu același personaj care se apropie, sau dimpotrivă, cu alte personaje, cu alte culori sau cu alte material, posibilitățile sunt infinite. Poți schimba desenul în fiecare zi sau îl poți face special pentru sărbători.
Nu uita să fotografiezi fiecare desen, și mai ales nu uita să ne trimiți, dacă dorești, lucrările tale printr-un mesaj privat pe pagina Baroque Urban sau prin email metaspatiu@gmail.com. Distracție plăcută!

Copiii dețin un repertoriu comportamental vast în relația cu arta contemporană, folosindu-și mintea, simțurile tactile și emoționale, precum și interacțiunea directă, pentru a răspunde subiectului artistic și pentru a interpreta o lucrare de artă. Când li se oferă oportunitatea de a se exprima ei înșiși artistic, copiii au șansa de a pătrunde mai bine sensul artei contemporane.
Seria de ateliere #stART și-a propus, încă de la prima ediție, să le ofere copiilor șansa de a-și folosi creativitatea, curiozitatea și ingenuitatea, într-un mod productiv care să îi ajute să își dezvolte gusturile și percepțiile estetice, corelat cu dorința de a întări legăturile sociale comunitare pentru cei mici în afara mediului școlar instituțional. Etapele prin care ei se adaptează procesului necear obținerii valorilor comunitare au loc, conform studiilor (Etike S. – “Primary age – the problematic necesseity of art education”), până la vârsta de 14 ani, iar educația artistică îi ajută să își formeze personalitatea individuală și socială, contribuind și la definirea comunității din care fac parte. Un copil care este capabil să se exprime prin artă va deveni apt să își dezvolte un comportament social și individual sănătos, o gândire analitică și aptitudini de comunicare sporite.

Educația artistică realizată de artiști, în afara cadrului clasic instituțional, îi dă copilului posibilitatea de a experimenta direct modelele actuale de concept și pratică artistică, prin intermediul unor procese active, bazate pe observare, cercetare, descoperire, practică, exprimare liberă și producție autonomă. Un individ educat în această direcție își dezvoltă aptitudinile de chestionare a fenomenelor sociale și a mediului în care trăiește, de formare a propriei identități, de adaptare la comunitatea din care face parte și de dezvoltare a unei viziuni unice și dinamice asupra vieții.

 

 

Organizatori: META Spatiu

Proiect realizat cu sprijinul: Consiliul Județean Timiș

Next project
Scroll up Drag View