Harta locurilor preferate | #stART | Ateliere de artă contemporană
Eveniment online
28 octombrie 2020
Detalii eveniment:
Coordonator atelier: Mălina Ionescu & Andreea Medar
#stART Baroque||Urban este o serie de ateliere educaționale propuse și adaptate de galeria de artă contemporană META Spațiu pentru mediul online și susținute de artiștii invitați în proiect.
Atelierul de față este susținut de Mălina Ionescu și Andreea Medar și este inspirat de lucrările realizate de cele două artiste în cadrul proiectelor lor comune Viae Ferrae și Tiny Planet. În aceste două proiecte, Mălina și Andreea construiesc, ca pe un puzzle, o hartă imaginară, din multe fragmente de hartă a unor locuri importante pentru ele – casa, casa copilăriei, locul unde lucrează, locurile care le-au plăcut și chiar locuri unde vor să ajungă.
Mălina Ionescu este artist vizual, curator și coordonator de ateliere educaționale. Trăiește și activează la București.
Andreea Medar este artist vizual și coordonator de ateliere pentru copii. Trăiește și activează la Târgu Jiu și Timișoara.
Harta locurilor preferate
De ce avem nevoie:
- hârtie de desen, creioane, carioci.
- Ia gândește-te! Pentru tine care sunt locurile cele mai importante? Poate fi acasă, casa bunicii sau locul pe care l-ai vizitat în vacanță acum doi ani. Pot fi locuri importante dar din timpuri diferite – de exemplul târgul de Crăciun din piața centrală, dar și râul pe malul căruia stai vara. Alege 5 astfel de locuri și notează-le pe o hârtie.
- Gândește-te dacă toate aceste locuri au legătură între ele, și dacă le poți desena pe o pagină, cu tot cu drumurile dintre ele, astfel încât să faci o hartă.
- Desenează apoi fiecare din aceste locuri, la locul desemnat în funcție de ordinea importanței lor. Care stă în centru, de ce ai ales să îl pui acolo? Dar celelalte, cât de importante sunt? Încearcă să desenezi detaliul care te face să îndrăgești locul respective. Poți desena doar un colț dintr-o camera, de exemplu fotoliul preferat, sau un parc întreg.
- Scrie-le numele și poate chiar câteva cuvinte despre ele, de ce sunt importante?
- Nu uita să fotografiezi fiecare desen, și mai ales nu uita să ne trimiți, dacă dorești, lucrările tale la adresa metaspatiu@gmail.com. Distracție plăcută!
Copiii dețin un repertoriu comportamental vast în relația cu arta contemporană, folosindu-și mintea, simțurile tactile și emoționale, precum și interacțiunea directă, pentru a răspunde subiectului artistic și pentru a interpreta o lucrare de artă. Când li se oferă oportunitatea de a se exprima ei înșiși artistic, copiii au șansa de a pătrunde mai bine sensul artei contemporane.
Seria de ateliere #stART și-a propus, încă de la prima ediție, să le ofere copiilor șansa de a-și folosi creativitatea, curiozitatea și ingenuitatea, într-un mod productiv care să îi ajute să își dezvolte gusturile și percepțiile estetice, corelat cu dorința de a întări legăturile sociale comunitare pentru cei mici în afara mediului școlar instituțional. Etapele prin care ei se adaptează procesului necear obținerii valorilor comunitare au loc, conform studiilor (Etike S. – “Primary age – the problematic necesseity of art education”), până la vârsta de 14 ani, iar educația artistică îi ajută să își formeze personalitatea individuală și socială, contribuind și la definirea comunității din care fac parte. Un copil care este capabil să se exprime prin artă va deveni apt să își dezvolte un comportament social și individual sănătos, o gândire analitică și aptitudini de comunicare sporite.
Educația artistică realizată de artiști, în afara cadrului clasic instituțional, îi dă copilului posibilitatea de a experimenta direct modelele actuale de concept și pratică artistică, prin intermediul unor procese active, bazate pe observare, cercetare, descoperire, practică, exprimare liberă și producție autonomă. Un individ educat în această direcție își dezvoltă aptitudinile de chestionare a fenomenelor sociale și a mediului în care trăiește, de formare a propriei identități, de adaptare la comunitatea din care face parte și de dezvoltare a unei viziuni unice și dinamice asupra vieții.
Organizatori: META Spatiu
Proiect realizat cu sprijinul: Consiliul Județean Timiș