Alfabet secret | #stART | Ateliere de artă contemporană
Eveniment online
22 octombrie 2020
Detalii eveniment:
Coordonator atelier: Mălina Ionescu & Andreea Medar
#stART Baroque||Urban este o serie de ateliere educaționale propuse și adaptate de galeria de artă contemporană META Spațiu pentru mediul online și susținute de artiștii invitați în proiect.
Fascinația unui cod secret, al unui alfabet pe care nu îl poate nimeni sparge, și pe care îl pot citi doar cei are au cheia, este una dintre acele acele lucruri care nu se schimbă niciodată, unul dintre jocurile clasice – în același timp fiind una dintre cele mai serioase îndeletniciri, care are legătură cu apărarea și siguranța militară – este tema workshopului susținut de Andreea Medar și Mălina Ionescu. În acest moment în care deja foarte mult din comunicare se face prin intermediul unor simboluri și emoji, inventarea unor noi moduri în care se pot reconfigura înșiruirile de litere sau imagini poate fi cu atât mai amuzantă.
Cele două artiste vă vor prezenta câteva dintre proiectele lor – Now/No, Unletters, Hypercube și desigur ᎒ᚗ~ㆨ꒿ ꕇ꒿ʭᦔ꒿, în care au experimentat cu mai multe alfabete secrete și cu locurile unde pot fi ele folosite – de la lucrări land-art de mari dimensiuni, postări pe social media și afișaje în spațiul public pe care nu le-a putut nimeni citi la inscripții pe tricouri și măști pe care le pot decoda doar câțiva prieteni. Împreună puteți imagina noi simboluri, doar ale voastre, sau puteți reconfigura semnele deja cunoscute pentru a spori confuzia. Este un atelier care devine mult mai amuzant în echipă, așa că te așteptăm împreună cu colegii sau prietenii (oricât ar fi de departe). Nu aveți nevoie decât de hârtie, creioane și multă imaginație.
Copiii dețin un repertoriu comportamental vast în relația cu arta contemporană, folosindu-și mintea, simțurile tactile și emoționale, precum și interacțiunea directă, pentru a răspunde subiectului artistic și pentru a interpreta o lucrare de artă. Când li se oferă oportunitatea de a se exprima ei înșiși artistic, copiii au șansa de a pătrunde mai bine sensul artei contemporane.
Seria de ateliere #stART și-a propus, încă de la prima ediție, să le ofere copiilor șansa de a-și folosi creativitatea, curiozitatea și ingenuitatea, într-un mod productiv care să îi ajute să își dezvolte gusturile și percepțiile estetice, corelat cu dorința de a întări legăturile sociale comunitare pentru cei mici în afara mediului școlar instituțional. Etapele prin care ei se adaptează procesului necear obținerii valorilor comunitare au loc, conform studiilor (Etike S. – “Primary age – the problematic necesseity of art education”), până la vârsta de 14 ani, iar educația artistică îi ajută să își formeze personalitatea individuală și socială, contribuind și la definirea comunității din care fac parte. Un copil care este capabil să se exprime prin artă va deveni apt să își dezvolte un comportament social și individual sănătos, o gândire analitică și aptitudini de comunicare sporite.
Educația artistică realizată de artiști, în afara cadrului clasic instituțional, îi dă copilului posibilitatea de a experimenta direct modelele actuale de concept și pratică artistică, prin intermediul unor procese active, bazate pe observare, cercetare, descoperire, practică, exprimare liberă și producție autonomă. Un individ educat în această direcție își dezvoltă aptitudinile de chestionare a fenomenelor sociale și a mediului în care trăiește, de formare a propriei identități, de adaptare la comunitatea din care face parte și de dezvoltare a unei viziuni unice și dinamice asupra vieții.
Organizatori: META Spatiu
Proiect realizat cu sprijinul: Consiliul Județean Timiș