Viața în furnicar – Portret colectiv al orașului
09 - 11 noi 2022
Viața în furnicar – Portret colectiv al orașului
Viața în furnicar – Portret colectiv al orașului este un workshop participativ realizat de artista Anna Bantiuc, de la Zpațiu – Chișinău, care are scopul de a investiga legăturile dintre individual și colectiv, privat și public.
Timp de trei zile, participanții la workshop vor explora ideea de spațiu urban și ce reprezintă acesta pentru noi, cum îl percepem, cum găsim inspirație prin interacțiunea cu el și cum documentăm informația adunată, acordând atenție elementelor de legătură.
Workshop-ul va presupune și parcurgerea unui traseu de identificare a spațiilor de locuire din Timișoara, cu focus pe balcon ca spațiu de tranziție între privat și public, printr-o dinamică de regăsire a unei conexiuni cognitive cu acestea. În încercarea de a le imagina în contexte diferite, de reconstruire la scară micro, veți fi invitați să vă creați propriul apartment deschis, din materiale descoperite în timpul periplurilor prin oraș.
Artista va realiza și un artist talk, în care își va prezenta practica artistică și preocupările privind cercetările aflate în desfășurare.
Workshop-ul va fi efectuat pentru maxim 12 persoane, studenți sau proaspăt absolvenți de la facultăți cu profil artistic și tehnic, care vor fi selectați în urma unui apel de aplicație, pe baza CV-ului și a unui statement referitor la cum vedeți tranziția dintre spațiul privat și cel public, transmis la adresa: contact@metacontemporary.ro până la data de 7 noiembrie 2022. Comisia de selecție va fi formată din reprezentanți ai META Spațiu și ai Zpațiu Chișinău, iar în urma acestui workshop, participanții vor primi o diplomă de participare.
De ce Viața în furnicar?
Ce cuvinte folosim pentru a descrie orașul? Ce cuvinte am auzit de la generațiile mai în vârstă? Care sunt locurile care ne inspiră, spre care suntem atrași, unde vrem să revenim?
În calitate de locuitori ai orașului, participăm constant la schimbul de energie – primim inspirație, resurse, oportunități, le procesăm și prin intermediul practicii noastre creative și le întoarcem înapoi furnicarului.
Practica artistică permite observarea acestor procese și abordarea lor într-un mod creativ, oferind astfel o dimensiune intuitiva, emoțională subiectului studiat. Un astfel de element, prin care se face trecerea de la spațiul privat la cel public, fiind balconul. În acest sens, balconul poate fi un punct de comunicare, relaxare sau invers – un depozit în care se acumulează lucrurile inutile. (Anna Bantiuc)
Ce vom face în timpul celor trei zile de workshop?
Vom începe atelierul de la identificarea propriilor viziuni față de subiect, după care vom trece la explorarea unor locuri stabilite în grup, finisând prin crearea unei lucrări artistice.
Partea practică va fi realizată într-un format mixt: scriem, schițăm, fotografiem, colectăm materiale pe teren după care experimentăm și le grupăm într-un obiect colectiv.
Artista va prezenta câteva dintre lucrările sale și cercetările artistice realizate:
- Vederi de la Ciocana (2018)
- La apartament deschis (2019)
- Izolare cronică (2020)
- Intern/extern (2020)
Vladimir Us, artist și curator, co-fondator al Asociației Oberliht – care desfășoară proiectul Zpațiu – Apartament deschis și Anna Bantiuc – membră a aceleași asociații- vor participa la proiectul “Sci-art your life” al META Spațiu.
Această întâlnire este un prilej de reflecție asupra spațiului public și a condițiilor de producție a proiectelor de artă contemporană într-o situație urbană diferită de cea a Timișoarei: orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova. Problemele legate de mediul construit și dezvoltarea orașului sunt prezente în proiectele Oberliht, datorită rolului pe care planificarea urbană și arhitectura îl au în proiectarea spațiul public, astfel promovând sau diminuând coeziunea socială, crescând sau scăzând oportunitățile și reprezentarea pentru majoritatea populației.
Proiectul are ca obiectiv democratizarea actului cultural în spații reconvertite sau recontextualizate, “cumva, ca o continuare a practicilor underground sau neoficiale din perioada regimului totalitar, regim în care doar arta oficială își găsea locul în spațiile publice. Fenomenul expozițiilor în apartamente private a devenit un model de practică în perioada 1970-1980, ca model pentru ceea ce înseamnă astăzi spațiu independent. Balconul este un element cheie, care funcționează ca un info point cultural și distribuie informații cu caracter cultural. Restul apartamentului servește ca o platformă de prezentare a proiectelor artistice și culturale” (Vladimir Us).
Organizatori:
Curator al programului: Mirela Stoeac-Vlăduți
Graphic design: Josepha Blanchet
Organizator: META Spatiu
Partener strategic: Universitatea Politehnica Timisoara
Finanțatori: AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), Consiliul Judeţean Timiş
Parteneri: kinema ikon, Revista ARTA, Revista Zeppelin, FEEDER.ro, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT
Notă:
𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝐹𝐶𝑁. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.
𝐴𝑐𝑡̧𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦, 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑇𝑖𝑚𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 2022.