19 Mai 2022 | ora 19.00

INAUGURARE CENTRUL CULTURAL
META | MV sci-art

Vizualizează locația pe hartă 


META | MV sci-art

Un nou reper cultural pe harta industriei creative a orașului și un obiectiv important pentru Timișoara 2023

Comunicat de presă:

DESCHIDERE CENTRUL CULTURAL MV sci-art: 19 Mai 2022 | ora 19.00
Universitatea Politehnica din Timișoara și organizația artistică META Spațiu și-au unit forțele pentru a crea un centru cultural reper pentru urbea de pe Bega, care urmează să își deschidă porțile pe data de 19.05.2022, de la ora 19:00, în clădirea 1 MV (bd. Mihai Viteazu nr. 1) din zona Bălcescu. Este o premieră nu doar pentru Timișoara, ci și pentru România, fiind prima inițiativă care va susține constant colaborările dintre știință și artă la nivel universitar și va aduce împreună profesioniști din ambele sfere. De asemenea, în incinta centrului se va inaugura galeria de artă contemporană META Spațiu, care are deja 5 ani de existență și a operat, până acum, pe ideea unei galerii care există acolo unde arta ființează cel mai bine, activând, astfel, în muzee, locațiile altor galerii de artă, spațiul public sau în sfera virtuală.

Rectorul UPT, Florin Drăgan, spune că, pentru universitatea timișoreană, implicarea în proiecte culturale este prioritară, mai ales având în vedere că anul 2023 ar trebui să pună Timișoara pe harta artistică europeană: “Creativitatea și inovarea în educație și tehnologie ocupă un loc central, abordarea multidisciplinară devine o obligație a oricărei instituții care dorește să producă educație la un nivel solid, mai ales în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Am considerat, pornind de la această premisă, că centrul MV sci-art are potențialul de a deveni un catalizator important, nu doar pentru sfera științifică și cea culturală, ci pentru comunitatea universității și comunitatea timișoreană, în ansamblul ei”.
 
Directorul centrului MV sci-art, Mirela Stoeac-Vlăduți, inițiatoarea proiectului și persoana care a înființat organizația META Spațiu, consideră că acest tip de colaborare și coagulare între comunitatea artistică și cea științifică va reuși să dinamizeze, în special, producția artistică și inovarea transdisciplinară: “Ne-am dorit și am reușit să realizăm un parteneriat care să aducă arta, știința și cultura contemporană mai aproape de timișoreni. Un spațiu deschis ideilor și dialogului, pentru a crea o relație dinamică, bazată pe co-creație, coproducție și transfer de cunoaștere între artiști și oameni de știință, studenți de la facultățile de artă și de la cele tehnice. Centrul cultural MV sci-art va articula un ansamblu de activități care să exploreze și să faciliteze colaborarea între arte vizuale și științele aplicate, între studenți și formatori, între mediul artistic, cel universitar și spațiul public: expoziții, intervenții, cercetări, comunicări, ateliere și sesiuni de lucru”.
 
Colaborarea dintre UPT și META Spațiu a demarat în primăvara anului trecut, iar lucrările de amenajare a spațiului și transformarea lui într-un centru cultural, începute în vara lui 2021, sunt aproape de finalizare. Arhitectul Bogdan Demetrescu, cadru didactic în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism și cel care s-a ocupat de planificarea arhitecturală a centrului, amintește de preocuparea școlii de a introduce în pregătirea studenților arhitecți capacitatea de revalorificare a patrimoniului construit istoric aflat în proprietatea UPT. Clădirea Căminului MV este parte din istoria primului secol de învățământ politehnist, fiind alături de Corpul A al Facultății de Mecanică și de Cantina MV, primele 3 clădiri construite după planurile arhitectului Duiliu Marcu începând cu anul 1923. Spațiul de la parterul Căminului MV, transformat acum în centru cultural, are o istorie aparte ce merită să fie continuată și care să pregătească un viitor politehnist mai aproape de sfera culturală a orașului.
 

Centrul MV sci-art este un proiect complex de coadaptare, coproducție și cooperare, care înglobează o viziune unitară asupra specificului actual al orașului (tehnic și industrial) și asupra perspectivelor viitorului (industrial-creativ), produs de artiști vizuali, cercetători științifici, studenți și specialiști din organizațiile partenere și bazat pe colaborarea dintre profesioniști din domenii aparent autonome, dar care, la un nivel imperceptibil, sunt interconectate.

Scopul principal al acestuia este de a face vizibile procese și conexiuni necesare, evidente, dar greu accesibile la acest moment. Pentru a obține acest rezultat, obiectivul este nu doar punerea în scenă a unor produse culturale care combină cunoașterea științifică și pe cea artistică, ci și dezvăluirea proceselor care stau la baza acestei legături.

Aceste forme de colaborare vor alcătui o platformă deschisă cercetării, învățării și experimentului, în care participanții au posibilitatea de a participa activ la propunerile și laboratorul de proiecte. 

Echipa de coordonare:

Mirela Stoeac-Vlăduți - director al centrului MV sci-art
Florin Drăgan - rectorul Universității Politehnica din Timișoara
Bogdan Demetrescu - arhitectul MV sci-art și cadru didactic FAUT

Executiv și implementare:

Vasile Chivu (UPT), Alexandrina Ciortuz & Andrei Chindriș (studenți anul VI FAUT), Ioana Cociș (META Spațiu), Claudia Micea (UPT), Gabriel Țuțuianu & echipa tehnică (UPT), Dan Stoeac (META Spațiu), Josepha Blanchet (META Spațiu), Tibor Novak (META Spațiu) Mariana Ungureanu (UPT), Miruna Ciura (META Spațiu)

Cu sprijinul:

Victoria Cociotă (UPT), Roxana Sîrbu (UPT), Felix Cionte(META Spațiu), Mălina Ionescu (META Spațiu), Maria Olteanu (META Spațiu), Liviu Marșavina (UPT), Alina Atănăsescu (UPT), Lavinia Mihali (UPT)

Abonează-te la newsletter

Înscrie-te la newsletterul nostru pentru a afla toate informațiile despre centrul MV sci-art

    Scroll up Drag View