MOTOSC by Robert Mathy
Aethernativ – str. Mărășești nr. 14
21 sep 2019
Interval orar:
20.00 – 20.30
Artist:
Robert Mathy
Curator:
Mirela Stoeac-Vlăduți
Parte a WORK IN PROCESS, cea de-a patra ediție a proiectului Baroque II Urban, organizat de galeria de artă contemporană META Spatiu, performance-ul MOTOSC se va desfășura sâmbătă, 21 Septembrie, ora 20:00 la Aethernativ Café.
MOTOSC este un sound performance creat de artistul multimedia Robert Mathy.
MOTOSC ridică întrebări cu privire la abordarea riguroasă și analitică pe care tindem să o avem asupra fundamentelor teoretice ale noțiunilor și relației spaţiu-timp, creând astfel o platformă imaginară unde speculațiile științifice și artistice pot coexista armonios.
Pornind de la ipoteza că experiența artei rezultă din provocarea și interacțiunea diferitelor procese cognitive și afective, performace-urile lui Robert Mathy posedă patru elemente de bază: timpul, spațiul, sunetul și ,,schimbul energetic’’ dintre performer și public. Prin intermediul sunetului, artistul oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra acestui idiom hibrid aflat la confluența dintre arta experimentale și a medierii printr-o analiză ludică. Robert Mathy se folosește în principal de mișcare mecanică și de sunetul generat de această mișcare. Artistul reușește să genereze alterări neașteptate asupra componentelor mecanice și a celor organice.
Robert Mathy determină cu succes modul în care oamenii intervin într-o lume pe care o consideră numai a lor și a felului în care aceștia percep natura și lumea înconjurătoare din ziua de astăzi, fie prin studiul proceselor de lucru automatizate, fie prin idealizarea formelor de viață organice, traducându-le în limbaj mecanic, sub formă de număr, secvență și linie de cod.
Din punct de vedere muzical, analizele mecanismelor și a mișcării lor repetate până la absurd, generează contexte complet străine. Instrumentele speciale, automatizate, sunt cele care generează sunetul mașinii. Încapsulat în cicluri de mișcare nesfârșită, serialitatea sunetelor generate de motorașe va dobândi organicitate prin intervenție, denaturare și expansiune modulată.
Gest cotidian amplificat, culoare, instalație sonoră, natură. Acestea sunt câteva dintre temele care i-au preocupat pe creatorii conceptului Bubble Gum Land care își propune să aducă în spațiu public un performance ce provoacă spectatorul la contemplare și comunicare prin gest și culoare. Inițiat și coordonat de Olga Diana Török și Török Silvia, Bubble Gum Land este o inserție în spațiul natural urban (malul Begăi), care combină elemente de sunet, compus de Alex Halka Turcin,
Notă:
Intrarea este liberă.
Organizator:
Organizatori: META Spatiu
Parteneri: Muzeul de Artă Timișoara, Aethernativ, Prospero, Agape, D’arc, La Două Bufnițe
Parteneri media: Radio Guerilla
Realizat cu sprijinul: Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara,
Sound: Robert Mathy