ProgramExpozitieGAME ON – grand opening of #TM2023 at META Spațiu

GAME ON – grand opening of #TM2023 at META Spațiu

17 feb '23 - 16 apr '23

Deschidere:
Începând cu ora 18.00

Artiști: 

Dona Arnakis, Mathias Bar, Cătălin Bătrânu, Szilard Gaspar, George Roșu, Sergiu Sas

Curator:

Mirela Stoeac-Vlăduți 

“𝐆𝐀𝐌𝐄 𝐎𝐍”, expoziția care marchează momentul deschiderii oficiale a 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑎 2023 – 𝐶𝑎𝑝𝑖𝑡𝑎𝑙𝑎̆ 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑎𝑛𝑎̆ 𝑎 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑖𝑖, la galeria de artă contemporană 𝐌𝐄𝐓𝐀 𝐒𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮, pune în discuție conceptul de competiție, relația dintre artă și sport, estetică și agresivitate, reguli și haos.

Puterea este determinanta centrală a proceselor complexe care stau la baza discursului despre tensiune și rivalitate, acel tip de putere despre care Michel Foucault enunța că are o dublă funcție, aparent antagonică, dar, în esență, identică și simultană: de a pedepsi și de a vindeca sau educa (𝐷𝑖𝑠𝑐𝑖𝑝𝑙𝑖𝑛𝑒 & 𝑃𝑢𝑛𝑖𝑠ℎ: 𝑇ℎ𝑒 𝐵𝑖𝑟𝑡ℎ 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑃𝑟𝑖𝑠𝑜𝑛, 1979). Chiar dacă, aparent, sportul/competiția și lumea artelor nu au prea multe în comun, în practică, sistemul capitalist construiește un sistem complex de relații de putere cu impact asupra tuturor domeniilor, bazat pe o distincție clară între elite și plebe, între succes și eșec.
 
Încă din antichitate, relația dintre artă și sport, este una inseparabilă. În încercarea de a găsi forma perfectă a corpului uman, artiștii fac apel la corpul atletic (fie că vorbim de corpul lui Sisif conturat în numeroasele încercări absurde – la care este condamnat de zei – de a împinge veșnic o stâncă uriașă, care o dată ajunsă în vârf, se rostogolea din nou la vale și cazna era reluată sau de Discobolul lui Myron ș.a). Un alt factor important în această intersecție a domeniilor este funcția cea mai angajată atunci când intrăm în contact cu ele, și, anume, privirea.
 
Ce au toate jocurile în comun? Ar putea fi competiția? Sau faptul că oferă o sursă de divertisment? La începutul secolului trecut, filosoful austriac Ludwig Wittgenstein și-a pus această problemă și a analizat modul în care aspectul ludic, abordat estetic, este definit de limite incerte, deschide o posibilitate de dialog și de proiecție perspectivală a individului, în funcție de propriile sale experiențe și limitări.
 
Acest tip de întrebări și provocări se regăsesc în lucrările artiștilor 𝐃𝐨𝐧𝐚 𝐀𝐫𝐧𝐚𝐤𝐢𝐬, 𝐌𝐚𝐭𝐡𝐢𝐚𝐬 𝐁𝐚𝐫, 𝐂𝐚̆𝐭𝐚̆𝐥𝐢𝐧 𝐁𝐚̆𝐭𝐫𝐚̂𝐧𝐮, 𝐒𝐳𝐢𝐥𝐚𝐫𝐝 𝐆𝐚𝐬𝐩𝐚𝐫, 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐑𝐨𝐬̦𝐮, 𝐒𝐞𝐫𝐠𝐢𝐮 𝐒𝐚𝐬, participanți la 𝐆𝐀𝐌𝐄 𝐎𝐍, la care vă așteptăm să participați, cu ocazia deschiderii anului 2023 – Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Detaliu lucrare cover: Szilard Gaspar
Design grafic: Josépha Blanchet

𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝐹𝐶𝑁. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.

Partener strategic: Universitatea Politehnica Timisoara
Parteneri: Revista ARTA, Revista Zeppelin, FEEDER.ro, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT

Scroll up Drag View