Amalia Gaiță | Clara e confuză
Timișoara – Bld. Mihai Viteazu nr. 1
16 iun - 03 iul 2022
Deschidere:
19.00
𝐂𝐥𝐚𝐫𝐚 𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐮𝐳𝐚̆ e un proiect fotografic care, prin studiul solitudinii ca experiență artistică, propune o reflecție asupra sinelui creator și a relației pe care o are în raport cu creația și expunerea ei.
În acest demers, Amalia Gaiță atinge subiecte ca empatia și puterea terapeutică a artei. Un rol important îl are construcția unui alter-ego sub forma personajului Clarei. Clara poate fi socotită ca o prezență evidentă, o figură concretă în seria de imagini. Clara poate fi, în același timp, o căutare a fiecăruia dintre noi, o căutare a sinelui. Este ea unul dintre personaje? Este privitorul, sau chiar vidul? Sau toate în același timp? O alternanță între clar și neclar, între material și imaterial.
Centrul de interes, vidul, subiect de reflecție și cercetare, neimortalizat, ci lăsat în voia privitorului, amintește de capacitatea uimitoare a artei de a reda invizibilul, de a adăuga sens imaginarului, până în punctul în care declanșează empatie față de inexplicabil, o conexiune profundă cu nevăzutul.
Într-un timp în care singurătatea atrage o aură de negativitate, pusă pe seama unei comunicări deficitare la nivel spiritual, prin proiectul de față Amalia Gaiță tratează percepția vis-à-vis de artă ca izvor de empatie, recunoaștere și regăsire, făcând loc astfel solitudinii, ca experiență artistică. Tratând fotografia ca pe un simbol al solitudinii, o descoperim prin prisma a două perspective, ca manifest compulsiv al afectului, dar și ca unealtă vindecătoare în generarea de noi sensuri.
(proiect realizat în cadrul cercetării doctorale cu tema „Solitudinea ca experiență artistică”, Conducător științific: Prof. univ. dr. Habil Stelian Acea)
𝐌𝐄𝐓𝐀 𝐒𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮 (activă din 2016) dezvoltă proiecte de artă contemporană ce sprijină și prezintă lucrările unor artiștil români și internaționali, cu intenția de a oferi o perspectivă pătrunzătoare asupra scenei artistice din Europa Centrală. Până în anul 2022, când s-a mutat într-un spațiu propriu, META Spațiu a operat ca un spațiu de artă eteric, ,,parazitând” alte spații – muzee, galerii, spații publice – cu scopul de a dezvolta colaborări, pe termen mediu și lung, cu alte entități artistice și de a contribui activ la promovarea artei și artiștilor contemporani în diverse contexte.
𝐌𝐕 𝐬𝐜𝐢-𝐚𝐫𝐭 este un centru de știință și artă contemporană fondat de Universitatea Politehnică din Timișoara și META Spațiu, care își propune să genereze descoperire, dialog și colaborare transdisciplinară.
Notă:
Evenimentul face parte din Noaptea Albă a Galeriilor Timișoara
Organizatori:
Organizatori: META Spațiu Timișoara & MV sci-art, Universitatea Politehnica Timișoara