Stencil | #stART | Ateliere de artă contemporană
Eveniment online
1 noiembrie 2020
Detalii eveniment:
Coordonator atelier: Mălina Ionescu
#stART Baroque||Urban este o serie de ateliere educaționale propuse și adaptate de galeria de artă contemporană META Spațiu pentru mediul online și susținute de artiștii invitați în proiect. Atelierul de astăzi, în care vă propunem instrucțiunile pentru realizarea unui stencil este susținut de Mălina Ionescu.
Stencil-ul este o tehnică artistică prin care se realizează o imagine cu ajutorul unui șablon decupat. Imaginea rezultă din umplerea cu culoare (cu un spray, rolă, pensulă sau burete) a formei decupate. Foarte des ne întâlnim cu stenciluri ca forme de artă murală, grafitti sau street art, pe ziduri sau mobilier urban, dar ele pot fi incluse și în realizarea unor lucrări de grafică sau pictură. Acest gen de imagine, foarte ușor de imprimat odată ce șablonul este pregătit, poate fi folosit și la decorarea sau inscripționarea diverselor suprafețe: cu culori textile poate fi folosit la personalizarea unor obiecte de îmbrăcăminte, cu spray-uri alchidice pentru decorarea unor suprafețe de plastic, sticlă sau metal – coperți, căști de protecție, huse de telefon, etc.
Te invităm să realizezi un astfel de stencil, cu o formă, literă sau simbol care ți se pare interesantă, care te definește și pe care poate fi distractiv să o imprimi în mod repetat.
Noi am pregătit ca exemplu un stencil de sezon, o fantomă pe care am hotărât să o imprimăm cu culori fosforescente. Happy (and safe) Haloween!
Mălina Ionescu este artist vizual, curator și coordonator de ateliere educaționale. Trăiește și activează la București.
Stencil
De ce avem nevoie:
Hârtie mai tare, carton sau copertă de caiet din plastic, foarfecă sau cutter, creion sau marker, spray acrilic sau culori – tempera, guașă sau acrilic și o rolă sau un burete. Pentru decupat poți cere ajutorul unui adult.
Instrucțiuni:
- Hotărăște-te asupra formei viitorului tău stencil, – o formă simplă, pe care să o poți decupa cu ușurință. În funcție de suprafața șablonului, trasează deseul cu creionul sau un marker permanent. Atenție: pentru că vorbim despre un decupaj, forma va avea doar un contur, detaliile din interior sunt foarte dificil de realizat. Sugestia noastră: imaginați-vă semnătura voastră, inițială sau simbol, dacă ați fi un graffe.
- Decupează forma cu un cutter sau foarfecă, astfel încât bucata de carton sau plastic din care decupezi să rămână întreagă – ca în imaginea exemplu. Stencil-ul astfel realizat se poate refolosi de mai multe ori.
- Fixează stencil-ul pe suprafața pe care dorești să îl imprimi. O altă hârtie, o copertă de caiet sau…
- Cu ce ai la îndemână – spray acrilic, culori de tempera, guașă, acuarelă și un burețel/pensulă/rolă, aplicăm un strat uniform de culoare peste stencil. Aveți grijă să nu fie prea diluată culoarea, ca să nu curgă pe sub marginea șablonului.
- După ce se usucă culoarea, poți relua imprimarea de câte ori și pe orice suprafețe dorești.
Nu uita să fotografiezi stencilurile tale, și dacă dorești trimite-ne imaginile la adresa metaspatiu@gmail.com. Distracție plăcută!
Copiii dețin un repertoriu comportamental vast în relația cu arta contemporană, folosindu-și mintea, simțurile tactile și emoționale, precum și interacțiunea directă, pentru a răspunde subiectului artistic și pentru a interpreta o lucrare de artă. Când li se oferă oportunitatea de a se exprima ei înșiși artistic, copiii au șansa de a pătrunde mai bine sensul artei contemporane.
Seria de ateliere #stART și-a propus, încă de la prima ediție, să le ofere copiilor șansa de a-și folosi creativitatea, curiozitatea și ingenuitatea, într-un mod productiv care să îi ajute să își dezvolte gusturile și percepțiile estetice, corelat cu dorința de a întări legăturile sociale comunitare pentru cei mici în afara mediului școlar instituțional. Etapele prin care ei se adaptează procesului necear obținerii valorilor comunitare au loc, conform studiilor (Etike S. – “Primary age – the problematic necesseity of art education”), până la vârsta de 14 ani, iar educația artistică îi ajută să își formeze personalitatea individuală și socială, contribuind și la definirea comunității din care fac parte. Un copil care este capabil să se exprime prin artă va deveni apt să își dezvolte un comportament social și individual sănătos, o gândire analitică și aptitudini de comunicare sporite.
Educația artistică realizată de artiști, în afara cadrului clasic instituțional, îi dă copilului posibilitatea de a experimenta direct modelele actuale de concept și pratică artistică, prin intermediul unor procese active, bazate pe observare, cercetare, descoperire, practică, exprimare liberă și producție autonomă. Un individ educat în această direcție își dezvoltă aptitudinile de chestionare a fenomenelor sociale și a mediului în care trăiește, de formare a propriei identități, de adaptare la comunitatea din care face parte și de dezvoltare a unei viziuni unice și dinamice asupra vieții.
Organizatori: META Spatiu
Proiect realizat cu sprijinul: Consiliul Județean Timiș