Papier-mâché | #stART | Ateliere de artă contemporană

Papier-mâché | #stART | Ateliere de artă contemporană

Eveniment online

31 octombrie 2020

Detalii eveniment:

Coordonator atelier: Mălina Ionescu

#stART Baroque||Urban este o serie de ateliere educaționale propuse și adaptate de galeria de artă contemporană META Spațiu pentru mediul online și susținute de artiștii invitați în proiect.

În atelierul de astăzi, susținut de Mălina Ionescu, vă invităm să vă familiarizați cu tehnica papier-mâché, una dintre cele mai îndrăgite și mai accesibile metode de a realiza un obiect tridimensional. Papier-mâché este o tehnică aproape la fel de veche ca hârtia însăși – ea s-a dezvoltat la foarte scurt timp după descoperirea hârtiei, acum aproximativ 1800 de ani, și a fost folosită de artiști, de decoratori dar și de cei care fabricau mobilier, ambarcațiuni și chiar case – hârtia fiind unul dintre cele mai solide materiale dacă este combinat cu materialele potrivite. Pe scurt, papier-mâché este o tehnică în care hârtia se combină cu adezivi, pentru a obține ori o pastă care se modelează apoi după cum dorim. O variantă și mai ușor de realizat pentru noi este aceea în care se crează straturi de hârtie, care se lipesc astfel încât să rezulte un singur strat. De cele mai multe ori, pasta sau straturile de hârtie acoperă o structură de lemn, carton sau metal, care poate rămâne în interiorul obiectului sau se poate apoi scoate. Pentru atelierul de astăzi vă propunem realizarea unui dovleac lampion, într-o variantă simplă de papier-mâché, care nu implică armătură. Happy (and safe) Haloween!

 

Mălina Ionescu este artist vizual, curator și coordonator de ateliere educaționale. Trăiește și activează la București.

 

Papier-mâché

De ce avem nevoie:

o minge, bandă adezivă de hârtie, foarfecă sau cutter, hârtie reciclabilă (reviste sau caiete vechi), adeziv pentru lemn, apă și un bol în care să prepari adezivul, pensulă, marker, culori acrilice (și bineînțeles lanternă sau lumânare). Pentru decupat și de asemenea pentru părțile mai dificile poți cere ajutorul unui adult.

Instrucțiuni:

  1. Îmbracă cu banda adezivă de hârtia mingea, astfel încât să fie trei, patru straturi de bandă pe toată suprafața. Pentru a fi mai ușor de îndepărtat, inițial învelește mingea în folie alimentară de plastic sau de aluminiu.
  2. Taie cu foarfeca o linie de jur împrejurul mingii, ca în imaginea exemplu, și scoate forma astfel obținută. Cel mai probabil jumătățile de sferă din bandă adezivă se vor răsuci din interior spre exterior în timpul acestei operații – ceea te te ajută la pașii următori.
  3. Lipește cele două jumătăți de sferă între ele, de asemenea cu bandă adezivă, și decupează un capac. Dacă nu dorești să faci un capac, ține cont că lumânarea sau lanterna vor trebui să intre în lampion prin decupajele pe care le vei face.
  4. Într-un bol amestecă 2 părți de adeziv pentru lemn cu o parte apă. Pregătește bucățele de hârtie de dimensiuni mici, ideal de câțiva centrimetri.
  5. Cu o pensulă adaugă straturi de adeziv și apoi hârtie, ca în imaginea exemplu, până când s-au suprapus cel puțin 4-5 straturi de hârtie. Nu este necesar să aștepți uscarea fiecărui strat. Dacă dorești să faci și un capac, fă straturile de hârtie cu puțin mai mari decât structura de bandă adezivă – ca în imaginea exemplu, astfel încât capacul să aibă stabilitate.
  6. După ce totul s-a uscat (ceea ce poate dura și o zi, în funcție de cât de gros este stratul de hârtie) desenează decupajele pe care le dorești. Poți opta pentru un model tipic de haloween sau poți desena un personaj, emoji sau desen preferat. Decupează cu grijă formele. Poți cere ajutorul unui adult, deoarece straturile de bandă adezivî și hârtie se taie destul de greu.
  7. Colorează totul în culorile preferate, atât la interior cât și la exterior

Nu uita să fotografiezi fiecare lucrare și mai ales nu uita să ne trimiți, dacă dorești, lucrările tale la adresa metaspatiu@gmail.com. Distracție plăcută!

 

Copiii dețin un repertoriu comportamental vast în relația cu arta contemporană, folosindu-și mintea, simțurile tactile și emoționale, precum și interacțiunea directă, pentru a răspunde subiectului artistic și pentru a interpreta o lucrare de artă. Când li se oferă oportunitatea de a se exprima ei înșiși artistic, copiii au șansa de a pătrunde mai bine sensul artei contemporane.

Seria de ateliere #stART și-a propus, încă de la prima ediție, să le ofere copiilor șansa de a-și folosi creativitatea, curiozitatea și ingenuitatea, într-un mod productiv care să îi ajute să își dezvolte gusturile și percepțiile estetice, corelat cu dorința de a întări legăturile sociale comunitare pentru cei mici în afara mediului școlar instituțional. Etapele prin care ei se adaptează procesului necear obținerii valorilor comunitare au loc, conform studiilor (Etike S. – “Primary age – the problematic necesseity of art education”), până la vârsta de 14 ani, iar educația artistică îi ajută să își formeze personalitatea individuală și socială, contribuind și la definirea comunității din care fac parte. Un copil care este capabil să se exprime prin artă va deveni apt să își dezvolte un comportament social și individual sănătos, o gândire analitică și aptitudini de comunicare sporite.

Educația artistică realizată de artiști, în afara cadrului clasic instituțional, îi dă copilului posibilitatea de a experimenta direct modelele actuale de concept și pratică artistică, prin intermediul unor procese active, bazate pe observare, cercetare, descoperire, practică, exprimare liberă și producție autonomă. Un individ educat în această direcție își dezvoltă aptitudinile de chestionare a fenomenelor sociale și a mediului în care trăiește, de formare a propriei identități, de adaptare la comunitatea din care face parte și de dezvoltare a unei viziuni unice și dinamice asupra vieții.

 

Organizatori: META Spatiu

Proiect realizat cu sprijinul: Consiliul Județean Timiș

Next project
Scroll up Drag View