Experiment cu camera obscură | #stART | Ateliere de artă contemporană

Experiment cu camera obscură | #stART | Ateliere de artă contemporană

Eveniment online

28 octombrie 2020

Detalii eveniment:

Coordonator atelier: Alexandra Boar

#stART Baroque||Urban este o serie de ateliere educaționale propuse și adaptate de galeria de artă contemporană META Spațiu pentru mediul online și susținute de artiștii invitați în proiect.
Scurtă istorie a fotografiei – experiment cu camera obscură – este un workshop online susținut de artista Alexandra Boaru.

Vedem imagini peste tot. Pe blocuri pe ecrane, în cărți și chiar pe haine. Dar de unde a început acest obicei de a fii inconjurati de imagini? Cand a inceput aceasta goana dupa imagini si cum aparatul de fotografiat s-a transformat de la o cutie mare de lemn la un mic patratel electronic ce incape in buzunar. În cadrul acestui workshop propus de către Alexandra, participantilor vor invata cum sa isi confectioneze propria camera obscura intr-o incapere, folosind materiale ce le au la indemana prin casa.

Ce este o camera obscura: camera obscura este stramosul aparatului de fotografiat și are același principiu de funcționare ca ai ochiul uman. Înainte de folosirea acesteia pentru a fotografia, camera obscură a fost utilizata și de către artiștii pentru a realiza site .

 

Experiment cu camera obscură

De ce avem nevoie:

Materiale necesare: carton, folie de aluminiu, banda adeziva, cui, foarfeca

Instrucțiuni:

  1. Alegerea încăperii. Atunci cand creem o camera obscura folosindu-ne de o încăpere trebuie sa ne asigurăm ca avem acces la un grem, de preferință cat mai mic pentru a fii mai ușor de acoperit și ca lumina nu bate direct în geam.
  2. Decupează un patratel de carton cu dimensiunile de 10×10 cm
  3. Cu ajutorul unui cui, fa o gaura în mijlocul patratelului de carton
  4. Lipeste cu banda adeziva patratelul de carton pe geam
  5. Acoperă cu ajutorul foliei de aluminiu, toata suprafața geamului pentru a oprii lumina sa mai intre inauntru.
  6. În timp ce acoperi geamul este bine sa ai becul aprins pentru ca, cu cat acoperi mai mult cu atat va fii mai putina lumina în camera și îți va fii dificil sa verzi.
  7. După ce ai terminat de acoperit geamul, stinge becul și verifica dacă lumina este blocată în totalitate. dacă apar mici raze de lumina le poate peticii cu mai multă folie astfel incat în camera sa patrunda lumina doar prin gaura facuta in patratelul de carton.
  8. După ce ai terminat de asamblat camera obscura te poți așeza undeva confortabil și aștepta ca imaginea sa apara în camera ta. va trebui sa astepti unul sau doua minute pentru ca vederea ta sa se obisnuiasca cu mediul întunecat iar după aceea vei vedea ușor cum imaginea apare în camera cu susul în jos.

    Nu uita să fotografiezi fiecare lucrare și mai ales nu uita să ne trimiți, dacă dorești, lucrările tale la adresa metaspatiu@gmail.com. Distracție plăcută!

 

Copiii dețin un repertoriu comportamental vast în relația cu arta contemporană, folosindu-și mintea, simțurile tactile și emoționale, precum și interacțiunea directă, pentru a răspunde subiectului artistic și pentru a interpreta o lucrare de artă. Când li se oferă oportunitatea de a se exprima ei înșiși artistic, copiii au șansa de a pătrunde mai bine sensul artei contemporane.

Seria de ateliere #stART și-a propus, încă de la prima ediție, să le ofere copiilor șansa de a-și folosi creativitatea, curiozitatea și ingenuitatea, într-un mod productiv care să îi ajute să își dezvolte gusturile și percepțiile estetice, corelat cu dorința de a întări legăturile sociale comunitare pentru cei mici în afara mediului școlar instituțional. Etapele prin care ei se adaptează procesului necear obținerii valorilor comunitare au loc, conform studiilor (Etike S. – “Primary age – the problematic necesseity of art education”), până la vârsta de 14 ani, iar educația artistică îi ajută să își formeze personalitatea individuală și socială, contribuind și la definirea comunității din care fac parte. Un copil care este capabil să se exprime prin artă va deveni apt să își dezvolte un comportament social și individual sănătos, o gândire analitică și aptitudini de comunicare sporite.

Educația artistică realizată de artiști, în afara cadrului clasic instituțional, îi dă copilului posibilitatea de a experimenta direct modelele actuale de concept și pratică artistică, prin intermediul unor procese active, bazate pe observare, cercetare, descoperire, practică, exprimare liberă și producție autonomă. Un individ educat în această direcție își dezvoltă aptitudinile de chestionare a fenomenelor sociale și a mediului în care trăiește, de formare a propriei identități, de adaptare la comunitatea din care face parte și de dezvoltare a unei viziuni unice și dinamice asupra vieții.

 

 

Organizatori: META Spatiu

Proiect realizat cu sprijinul: Consiliul Județean Timiș

Prev project Next project
Scroll up Drag View