Timișoara Refugee Art Festival 6
MV sci-art invită familiile de refugiați urcraineni la un atelier creativ în cadrul Timisoara Refugee Art Festival, sâmbătă (18 iunie), între orele 16:00 – 18:00
Evenimentul, realizat de centrul de artă contemporană și știință 𝐌𝐕 𝐬𝐜𝐢-𝐚𝐫𝐭 în cadrul 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐑𝐞𝐟𝐮𝐠𝐞𝐞 𝐀𝐫𝐭 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 𝟔, se bazează pe utilizarea creativității și a activităților artistice ce contribuie la promovarea unei atitudini de solidaritate, acceptare și integrare a refugiaților ucraineni.
Atelierele pregătite pentru TRAF 6 încurajează exprimarea artistică pentru împărtășirea experiențelor de viață ale refugiaților și prezintă o oportunitate pentru a crea un dialog între aceștia și comunitatea locală.
𝐈𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭: Organizatorii fac înscrieri pentru atelier, aici https://forms.gle/WKYtRKWwgNqEbgXj6
Prima parte a atelierului va fi centrată pe lucrările artiștilor Dan Perjovschi, George Roșu și Cosmin Haiaș și va fi o incursiune în modul în care cei trei contribuie la menținerea vie a conștiinței publice asupra problemelor cu care se confruntă refugiații ucraineni. Participanților le vor fi prezentate, de către directorul centrului MV, Mirela Stoeac-Vlăduți, lucrările artiștilor și, pornind de la acestea, vor putea să își exprime propriile opinii privitoare la modul în care arta poate să devină un actor al schimbării în societate și vor putea dialoga liber despre felul în care comunicarea prin imagini ne poate ajuta să ne înțelegem unii pe ceilalți depășind frontierele impuse de limbă.
Cea de-a doua dimensiune a evenimentului este una practică, bazată pe intuiție, expresie și asociere liberă, prin care refugiații vor avea posibilitatea de a realiza o poveste vizuală a călătoriei lor spre integrarea în comunitatea timișoreană. Workshop-ul de colaj, realizat de artista Ioana Cociș (asistent curator la MV sci-art), va urmări crearea unor imagini și compoziții noi și neașteptate din fragmente de hârtie, prin tehnica descompunerii și a recompunerii elementelor. Lucrările realizate de refugiați vor fi publicate online (cu acceptul participanților și sub anonimat), sub forma unei expoziții digitale, cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la experiențele și poveștilor refugiaților ucraineni. Scopul este de a crește încrederea și înțelegerea reciprocă dintre refugiați și comunitatea locală, de a reduce tensiunile și atitudinile discriminatorii.
𝐌𝐕 𝐬𝐜𝐢-𝐚𝐫𝐭 este un centru de știință și artă contemporană fondat de Universitatea Politehnică din Timișoara și META Spațiu, care își propune să genereze descoperire, dialog și colaborare transdisciplinară.